O festivalu JazzFest...

Více koncertů rozložených do většího časového prostoru nabídne třiatřicátý ročník mezinárodního jazzového festivalu, který již po sedmnácté pořádá sdružení Jazzový kruh v čele s ředitelem a současně aktivním účastníkem dění - saxofonistou Milanem Krajícem. Festival se koná tradičně s podporou Města Karlovy Vary a Karlovarského kraje, záštitu JazzFestu poskytli primátor města Karlovy Vary ing. Petr Kulhánek a hejtman karlovarského kraje JUDr. Martin Havel.

Hudebně dramaturgie pokračuje v zaměření především na moderní jazz a jeho fúzi s jinými hudebními žánry, včetně hudby symfonické, za účasti špičkových muzikantů z celého světa. Vedle posluchačů – jazzových specialistů a těch, kteří jsou otevřeni všem žánrům, pamatuje i na mladé posluchače, kteří si cestu k jazzu teprve hledají.



Předzvěstí hlavního festivalového dění bude 17. září koncert v karlovarském Slash baru, na němž vystoupí nejprve domácí formace M. K. Collective vedená Milanem Krajícem. Originální skladby Milana Krajíce a pianisty Františka Nedvěda, téměř bez žánrového omezení, doplňují zajímavě zaranžované moderní jazzové standardy soudobých ikon světového jazzu. Poté vystoupí se svým Blues Bandem vynikající anglický bluesrockový kytarista Will Johns. Jednomu z nejvýraznějších a nejzajímavějších umělců na součané britské bluesové scéně pomáhal se zvládáním kytary jeho strýc – legendární Eric Clapton.

Hlavní festivalové koncerty

V Sokolově vystoupí 12. října v Městském divadle fenomenální americký trumpetista zdejšího původu Laco Deczi se svou kapelou Celula New York. Deczi do České republiky zajíždí pravidelně, takže zdejší publikum je s jeho hudbou dobře obeznámeno.

První hlavní festivalový koncert se odehraje 14. října v Grandhotelu Ambassador Národní dům. Nejprve v sále Orpheum vystoupí Milan Svoboda Quartet, jehož lídr, klavírista světového renomé, v minulosti na festivalu již několikrát vystupoval s různými formacemi. Po předání Ceny barona Schoenecka, která je uznáním a oceněním významné osobnosti spjaté s hudbou v Karlových Varech, se Milan Svoboda Quartet spojí s Karlovarským symfonickým orchestrem k provedení Svobodovy Suity pro jazzový kvartet a orchestr pod taktovkou dirigenta Jiřího Štrunce. Poté se dění přesune do Music baru Kakadu, kde domácí Vocal Band Quartet & Henry Volf Band pokřtí nové CD.

Druhý hlavní koncert se uskuteční 22. října v Hotelu Imperial. Vystoupí zde The Trio (Kevin Hays, Marián Ševčík, Tomáš Baroš), jehož newyorský lídr patří k nejlepším současným jazzovým klavíristům. Hays spolupracoval se světovými jmény jako jsou Jack DeJohnette, Ron Carter, Brian Blade, Al Foster a další. S Haysem vystoupí vynikající rytmika - kontrabasista Tomáš Baroš a bubeník Marián Ševčík. Oba dva se na loňském JazzFestu představili v kapele saxofonisty Boba Mintzera.

Poté vystoupí Chuck Wansley Band, vedený výtečným zpěvákem původem z New Yorku, který vystupuje s různými formacemi včetně r´n´b kapel i vlastního big bandu. Chucka Wansleyho doprovodí pianista Stanislav Mácha, kontrabasista Josef Fečo a bubeník Martin Šulc.

Třetí hlavní festivalový koncert, komorně laděný, se odehraje 23. října v Galerii umění. Nejprve vystoupí Invisible World Quartet, vedený kontrabasistou Tomášem Liškou. Ke spolupráci přizval tureckého houslistu Efe Turumtaye, srbského akordeonistu Nikolu Zariće a moravského bubeníka Václava Pálku. Výsledkem je vyzrálá autorská hudba mísící prvky jazzu, komorní hudby a worldmusic, která vychází ze silných melodií a ponechává velký prostor pro improvizaci.

Poté vystoupí Doug Hammond Trio. Jeho lídr, americký bubeník, skladatel a básník Doug Hammond navštěvuje Karlovy Vary pravidelně, v minulosti se na JazzFestu představil sólově a v triu. Ve své bohaté kariéře spolupracoval se světovými jazzovými jmény, mezi něž patří např. Sonny Rollins, Charles Mingus, Ornette Coleman, Nina Simone, Earl Hooker, James Blood Ulmer a mnoho dalších. Tentokrát se spojil se slovinským kontrabasistou Nikolou Matošićem a italským trumpetistou Mirko Cisilinem.

„Afterparty“ koncert

Definitivní tečkou za třiatřicátým ročníkem bude 5. listopadu vystoupení mladé americké zpěvačky Pam Steebler v hudebním klubu Crux. V její hudbě lze slyšet odkazy Joni Mitchell a Alanis Morissette, které Pam Steebler přetavila do vlastního originálního soundu. Talentovaná zpěvačka, absolventka světoznámé bostonské Berklee College of Music, představí své písně s rockovým nápřahem v jazzovém hávu s českou čtyřčlennou doprovodnou skupinou vedenou českým jazzovým pianistou Markem Novotným.