O festivalu JazzFest...

Americký kytarový virtuoz jedinečného stylu Oz Noy a zejména s ním hrající bubeník Dennis Chambers, jeden z nejlepších světových jazz-fusionových hráčů a dlouholetý bubeník ve skupině kytaristy Carlose Santany, budou hlavními hvězdami šestatřicátého ročníku mezinárodního jazzového festivalu JAZZFEST KARLOVY VARY – SOKOLOV 2019. V této souvislosti je třeba zdůraznit i saxofonistku a zpěvačku Camillu Thurman, bez nadsázky supernovu newyorské moderní jazzové scény, a také českého mladého klavíristu úžasného talentu Tomáše Kača.

Ve dnech 11. - 24. října čeká na posluchače šestice koncertů, které nabídnou moderní jazz, hudbu s přesahy do jiných oblastí a fúzí s dalšími hudebními žánry, včetně hudby symfonické, se špičkovými hudebníky domácí i světové provenience.

Je to již dvacátý ročník pořádaný společností Jazzový kruh v čele s ředitelem a hudebníkem Milanem Krajícem. Festival se koná tradičně s podporou Města Karlovy Vary a Karlovarského kraje, záštitu JazzFestu poskytly primátorka města Karlovy Vary Ing. Andrea Pfeffer Ferklová, MBA a hejtmanka Karlovarského kraje Mgr. Jana Mračková Vildumetzová.



Festivalový prolog

Úvodem k hlavnímu festivalovému dění bude 11. října v Kině Drahomíra další díl z cyklu Poezie & Jazz s názvem Jazzová inspirace. Čtení jazzových textů v podání Poetické skupiny Drahomíra se bude střídat s hudbou skupiny Jazz Apetit. Hned následující den, 12. října v Clubu Imperial, se na klubovém koncertě představí Darren Heinrich Organ Trio vynikajícího australského hráče na klavír a varhany Darrena Heinricha. V jeho triu se objevuje český kytarista Libor Šmoldas, jeden z nejlepších své generace, ceněný též v zahraničí. Repertoár tvoří standardy, blues a originální kompozice lídra skupiny.

Hlavní koncerty

Bezprostředně po sobě se odehrají dva hlavní festivalové koncerty. Nejprve vystoupí 16. října v Grandhotelu Ambassador Národní dům na koncertě ve spolupráci s Karlovarským symfonickým orchestrem výjimečně talentovaný klavírista Tomáš Kačo, Představí se jak sólovým vystoupením, tak s doprovodem Karlovarského symfonického orchestru, který bude řídit jeho šéfdirigent Jan Kučera. Kačo, mimo jiné i absolvent světově proslulé bostonské Berklee College of Music, se neomezuje na jeden žánr či styl a vedle úprav děl klasiků komponuje rovněž vlastní hudbu, která není ani romská, ani česká, ani klasická, ani jazzová – „každý z posluchačů si z toho může vzít, co chce“.

Největší hvězda letošního ročníku, americký kytarista izraelského původu Oz Noy, vystoupí se svým triem 17. října v Karlovarském městském divadle, které koncert spolupořádá. Virtuózní kytarista produkující opojnou směs jazzu, funku, rocku, blues a r&b se představí v triu, které s ním tvoří fenomenální hudebníci – bubeník Dennis Chambers a baskytarista Jimmy Haslip.

Oz Noy má od svého příchodu do New Yorku v roce obrovský dopad na místní i mezinárodní hudební scénu. Svým jedinečným stylem porušuje všechna pravidla instrumentální kytarové hudby. Koncertoval s mnoha špičkovými hudebníky z oblasti jazzu, rocku I popu. Na kontě má deset alb, aktuální z letošního roku se jmenuje „Booga Looga Loo”.

Dennis Chambers byl dlouhá léta členem jedné z nejvýznamnějších funkových kapel Parliament/Funkadelic, poté hrál ve skupině kytaristy Johna Scofielda a od té doby hrál s většinou nejvýznamnějších jazz-fusionových hudebníků. Posledních patnáct let rovněž spolupracuje s fenomenálním kytaristou Carlosem Santanou. Jimmy Haslip byl zakládajícím bývalým členem jazz fusionové kapely Yellowjackets, hrál a spolupracoval s mnoha jazzovými i rockovými hudebníky. Byl jedním z prvních uživatelů pětistrunné elektrické basy.

Jako předkapela vystoupí moderní jazzový big band Jazz Dock Orchestra, domácí formace pražského klubu světového renomé Jazz Dock. Big band hraje vlastní originální repertoár a skladby světových autorů.

Blues a současný jazz na závěr

Předposlední koncert, který bude ve znamení různých podob blues, se odehraje 22. října v Městském domě kultury v Sokolově. Nejprve vystoupí na elektrické blues s rockovými i jazzovými názvuky orientovaná formace Blue Condition, tvořená zkušenými hudebníky s excelentním kytaristou Jiřím Krombholzem v čele. Zvuk kapely obohatí dechová sekce vedená saxofonistou Milanem Krajícem. Poté se představí s jazzovou podobou blues Jan Spálený & ASPM. Lídr Jan Spálený, zpěvák, hráč na klávesy a kornet, má v kapele špičkové hráče české jazzové scény – trumpetistu Michala Geru, vibrafonistu Radka Krampla, hráče na tubu a baskytaru Filipa Spáleného a bubeníka Filipa Jeníčka. Aktuální album z letošního roku má název „Nemůžu popadnout tvůj dech”, jeho páteř tvoří skladby, které představují vrchol koncertů ASPM, a které se v průběhu let proměňovaly a zrály.

Jak vypadá ryze současný neworský jazz, předvede se svou skupinou 24. října v Lázních III zpěvačka, saxofonistka a flétnitka Camille Thurman & MMT. Před nimi vystoupí skupina Jazz Fancies s vynikající zpěvačkou Petrou Brabencovou. Kapelu vedenou saxofonistou Milanem Krajícem tvoří z převážné části hráči vzešlí z karlovarského jazzového podhoubí.

Camillu Thurman označil prestižní časopis DownBeat za stoupající tenorsaxofonovou hvězdu. Její bohatý saxofonový sound je přirovnáván k takovým velikánům, jakými jsou Joe Henderson a Dexter Gordon, v souvislosti s jejím vokálním projevem jsou zmiňována jména Elly Fitzgeraldové a Betty Carterové. Během několika málo let své kariéry sdílela Thurman pódia s největšími jazzovými velikány. Získala také řadu významných jazzových ocenění.

Ke spolupráci se spojila s nadmíru taletovaným bubeníkem Darrellem Greenem, který přes své mládí má za sebou mnoho vystoupení na národní i mezinárodní scéně včetně spolupráce s jazzovými velikány. Kvartet MMT s nimi tvoří klavírista Nico Menci a kontrabasista Marco Marzola.