O festivalu JazzFest...

Světově proslulý americký baskytarový virtuos Andrew „The Bullet” Lauer, světová premiéra klavíristy, skladatele a dirigenta Kryštofa Marka, kytarista Libor Šmoldas patřící k mladým hvězdám evropského jazzu, dva v kraji působící symfonické orchestry, čerstvé objevy české jazzové scény a další hudebníci a formace nesporných kvalit tvoří program koncertů 37. ročníku mezinárodního jazzového festivalu JAZZFEST KARLOVY VARY – SOKOLOV 2020.

Ve dnech 7. října – 7. listopadu čeká na posluchače pět koncertů a jeden pořad kombinující hudbu s jazzovou poezií. Program festivalu zahrnující moderní jazz i mezižánrové fúze letos doznal mnoha změn, způsobených přetrvávajícími koronavirovými problémy a opatřeními, řada domluvených zahraničních hudebníků přišla o možnost se festivalu zúčastnit.

Festival po jedenadvacáté pořádá společnost Jazzový kruh v čele s ředitelem a hudebníkem Milanem Krajícem. Festival se koná tradičně s podporou Města Karlovy Vary a Karlovarského kraje, záštitu JazzFestu poskytli primátorka města Karlovy Vary Ing. Andrea Pfeffer Ferklová, MBA a hejtman Karlovarského kraje Mgr. Petr Kubis.



Prolog

Předznamenáním hlavního festivalového dění bude 7. října v Kině Drahomíra speciální díl cyklu Poezie & Jazz s názvem Jazzová inspirace II. Loňské čtení jazzových textů střídané s živou hudbou mělo velký úspěch. Letošní pořad je věnován jazzofilovi a grafikovi Janu Pelcovi. Byl spoluzakladatelem pořádající organizace Jazzový kruh, podílel se na řadě jazzových koncertů a pořadů a hlavně byl dlouhá léta jako autor plakátů tvůrcem výtvarné stránky festivalů. Posléze se této role ujal jeho bratr Ivan Pelc, který pro letošní rok vytvořil reminiscenci jejich společného plakátu pro 1. Karlovarské jazzové dny v roce 1982.

Světová premiéra, virtuózní baskytara a varhanní trio ve čtyřech

První tři koncerty se odehrají bezprostředně po sobě. Na koncertě 15. října v Grandhotelu Ambassador Národní dům se s Karlovarským symfonickým orchestrem představí klavíristé a skladatelé Kryštof Marek a Milan Svoboda. Ve světové premiéře zazní Markova Suite No. II pro sopránsaxofon, piano a komorní symfonický orchestr. Za připomenutí jistě stojí, že Suitu No. I rovněž uvedl Marek spolu s KSO, stejně jako kompozice Sinael Jazz Symphony a Maria Kira a s orchestrem a sólisty jsou zaznamenány na CD. I další skladba Klíč k zahradám pochází z tvorby Kryštofa Marka, poté jej u klavíru vystřídá Milan Svoboda se svými úpravami písní Beatles pro sólový klavír a smyčcový orchestr. Kryštof Marek bude celý koncert dirigovat.

Následující den, 16. října, vystoupí v Kongresovém sále hotelu Thermal americký, v Německu žijící fenomenální baskytarista Andrew „The Bullet“ Lauer se svým triem. Spolu s Lauerem jej tvoří klávesista Daniel „Danny Eddy“ Krüger a bubeník Marcel Weishäupl. Svou virtuózní hrou, kde kombinuje silné riffy s leckdy až melancholickými melodiemi, a rovněž charismatickým vokálním i pódiovým projevem dokáže Andrew „The Bullet“ Lauer publikum okouzlit. Zvláštností v jeho hudbě jsou hip-hopové prvky dokonale harmonizující s jeho rytmickým stylem. Lauer, který ve své bohaté kariéře vystupoval mimo jiných i s kapelami Tower of Power a Dream Theatre, představí skladby z nejnovějšího alba “The 2nd Journey”.

Jako předkapela vystoupí čerstvý objev české jazzové scény, kapela The Track Inspection. Projekt pianisty a varhaníka Jana Andra propojuje hammondové trio s tříčlennou dechovou sekcí, hudebně jde o energickou fúzi jazzu s funkem a soulem.

Koncert 17. října se odehraje ve Velichovské hospodě U Lípy, která si během několika let získala pověst koncertního místa s kvalitní dramaturgií. Vynikající kytarista Libor Šmoldas zde představí svou kapelu Libor Šmoldas Organ Trio Boosted. Kytarista své Organ Trio založené na varhanech Hammond rozšířil o druhého bubeníka a vzniklo tak „trio” čtyřčlenné. O nezaměnitelný zvuk Hammondů a současně basovou linku se stará varhaník Jakub Zomer, o strhující rytmus pak bubeníci Tomáš Hobzek a Martin Kopřiva.

Před nimi vystoupí mladá kapela Soul ožil hrající převážně soul a funk. Skupina vznikla na Konzervatoři Jaroslava Ježka pod vedením výtečného saxofonisty a pedagoga Štěpána Markoviče, který formaci podpoří i svým hráčským uměním.

Kultovní písně, blues a soulové hvězdy

Předposlední koncert se odehraje 20. října v Městském domě kultury v Sokolově. Nejprve vystoupí Vladimír Merta Trio. Písničkářská ikona Vladimír Merta se k provedení svých kultovních písní ze 70. a 80. let minulého století spojil s fenomenálním houslistou Janem Hrubým a s o polovinu let mladším klavíristou a kytaristou Ondřejem Fenclem.

Poté se představí s jazzovou podobou blues Jan Spálený & ASPM. Lídr Jan Spálený, zpěvák, hráč na klávesy a kornet, má v kapele špičkové hráče české jazzové scény – trumpetistu Michala Geru, vibrafonistu Radka Krampla, hráče na tubu a baskytaru Filipa Spáleného a bubeníka Filipa Jeníčka. Loni vydali album „Nemůžu popadnout tvůj dech”, jehož páteř tvoří skladby, které představují vrchol koncertů ASPM, a které se v průběhu let proměňovaly a zrály.

Závěrečný koncert festivalu se odehraje 7. listopadu v Karlovarském městském divadle, kde saxofonista Milan Krajíc uvede Soul Stars Symphony. Krajíc zaranžoval slavné hity legendárních autorů z žánrové oblasti soul-funky, jakými jsou Ray Charles, Stevie Wonder, James Brown, Michael Jackson a další pro hudební těleso, které vzniklo syntézou Západočeského symfonického orchestru z Mariánských Lázní a Krajícova jazzového comba JazzFancies. Jednotlivé skladby zazní v podání výjimečných zpěváků Petry Brabencové, Martina Růži a Jaroslava Dolníka. Koncert bude řídit dirigent Martin Peschík.