O festivalu JazzFest...

Karlovy Vary jako lázně mezinárodní proslulosti mají několik osobitých rysů, které bychom těžko hledali v jiném místě regionu, ale i republiky. Jednou z těchto osobitostí je jazzová tradice, která nebyla zásadně přerušena ani obdobím totality. Vždyť úplně první jazzový festival pořádaný v tehdejším Československu z roku 1962 se konal právě v Karlových Varech. Letošní festival je již třináctý v produkci občanského sdružení Jazzový kruh a třetí v pořadí ve spolupráci s Městským domem kultury v Sokolově. Již tradičně je podporovaný městem Karlovy Vary, Karlovarským krajem a koná se pod záštitou primátora města Karlovy Vary.

XXIX. ročník mezinárodního jazzového festivalu je dramaturgicky zaměřený především na moderní jazz a jeho fúzi s jinými hudebními žánry za účasti muzikantů z celého světa. Letošní festival zahájí 8.10. od 19 hodin v Hudebním klubu „M“ v Sokolově brazilský zpěvák a kytarista Adriano Trindade za doprovodu energické, skvěle šlapající v rytmu funky a latin - jazz a karlovarskému publiku dobře známé, kapely Los Quemados ( pražská formace Los Guemados Filipa Spáleného vystupovala na karlovarském festivale již v roce 2010). Adriano Trindade – rodák z brazilského Porto Alegre není v Evropě žádným nováčkem. Účinkoval například v mnoha významných evropských klubech (Dr. Gabs v Ženevě, Favela Chic v Paříži, Le Jeckyll v Chamonyx, nebo v Ronnie Scotts jazz clubu v Londýně) a jeho letošní turné po České republice je již druhé v pořadí.

Další Sokolovský koncert proběhne v Městském divadle MDK 17.10. od 19 hodin, kde se představí tři regionální big bandy – karlovarský Gringos, Jazz Big Gang z Chebu a Big band MDKSokolov.

Karlovarská část festivalu již tradičně odstartuje v komorním prostředí Divadla Husovka 13.10.v 19,30 hodin. Letos ovšem zcela výjimečnou oslavou padesátých narozenin karlovarského jazzového festivalu – nejstaršího festivalu v Čechách i v tehdejším Československu. Za doprovodu Karlovarského Reprebandu si přijdou zahrát i zavzpomínat muzikanti a organizátoři tehdejší „Přehlídky jazzové hudby“(původní název) z roku 1962!Trumpetisté Jaromír Hnilička a Bob Zajíček, pianista Karel Růžička, zpěvák a kontrabasista Antonín Gondolán, karlovarský saxofonista Jaromír Šostok, Alojs Ježek, Štěpán Podéšť a další. Celý koncert zaznamená Český rozhlas Plzeň.

Součástí festivalu jsou workshopy a jazzové dílny probíhající již od ledna letošního roku a jejichž účastníci vystoupí 11.10. od 21 hodin v Kině Drahomíra. Výchovný koncert pod názvem „Jak se dělá jazz“ určený pro středoškolské studenty a v režii karlovarského big bandu Gringos proběhne 16.10. od 10 hodin v Lázních III.

I v letošním roce dramaturgie festivalu zvolila pro jeden z koncertů klubové prostředí, kam jazz bezesporu patří. A to 19.10. od 19,30 hodin v hudebním klubu Masařka, kde si zahrají M.K.Collective a rockověji laděná pražská kapela Jiří Šimek trio.

Již tradičně se v Karlových Varech předávala cena pro výjimečnou osobnost z Čech a Moravy v oblasti jazzu – Cena Gustava Broma. Od letošního roku se hlavní organizátor, Český rozhlas Brno, rozhodl předávat toto ocenění na Mezinárodním jazzovém festivale v Brně. Pro karlovarskou produkci to byl ovšem impuls ke vzniku nového ocenění, které by se výhradně týkalo osobností spjatých s místním regionem. Nově vzniklá „Cena barona Schenecka“ bude předána 18.10. v Slavnostním sále Grandhotelu Pupp.

Tímto se dostáváme k vrcholům letošního XXIX. Mezinárodního jazzového festivalu Jazzfest Karlovy Vary 2012. Tím prvním bude právě koncert 18.10. v 19,30 hodin v Slavnostním sále Grandhotelu Pupp, kde se karlovarskému publiku premiérové představí světově proslulý argentinský skladatel a saxofonista Javier Girotto v doprovodu českého saxofonového kvarteta Pigeon saxophone Quartet. Vedle absolutní virtuozity je další předností tohoto umělce schopnost komponovat bez žánrového omezení – moderní vážná hudba a jazz propojené tanečním argentinským tangem. Na vystoupení Javiera Girotta naváže ve druhé půli jazzová symfonie „Sinael jazz symphony“ Kryštofa Marka. Premiérově tato skladba zazněla na letošním zahájení lázeňské sezony v Městském divadle v Karlových Varech, kde se setkala s velkým ohlasem všech posluchačů. Šedesátičlenné těleso spojené z Karlovarského symfonického orchestru a Karlovarského reprebandu zaručuje nezapomenutelný hudební zážitek. Sinael jazz symphony nazkoušel a bude řídit sám autor.

Druhým pomyslným vrcholem letošního festivalu je závěrečný koncert 20.10. v 19,30 hodin v Koncertní síni Antonína Dvořáka v Lázních III. v Karlových Varech. V tomto ryze nejazzovém prostředí zcela určitě akusticky velmi dobře vyzní nejjazzovější kapela celého letošního ročníku česko – slovenská formace - Miroslav Hloucal quartet feat. Ondřej Štveráček. Autorská hudba z pera trumpetisty Miroslava Hloucala v sobě mísí vlivy moderního mainstreamu s prvky free jazzu a přiklání se k hard bopové tradici. East- West European Jazz Orchestra TWINS 2012 ( D+EU,RUS,SRB,CZ) byl založen v roce 2008 sdružením East-West Jazz Dortmund ve spolupráci s Glen Buschmann Jazz Academy Dortmund a hudebními institucemi z partnerských měst Dortmundu, což jsou Rostov na Donu (Rusko) a Novi Sad (Srbsko). V roce 2008 se orchestr stal jedním z oficiálních orchestrů Evropského hlavního města kultury – Ruhr 2010. Je to velká kapela, která interpretuje evropský jazzový mainstream, kombinovaný s východoevropskou hudební tradicí a východoevropským jazzem. Mísí a přetavují se tu různé evropské kultury, výsledek je prezentován na mezinárodní úrovni. Projektu se účastní na padesát hudebníků, včetně hostů jako je Ondřej Štveráček – tenorsaxofon, Aram Rustamyants – piano, Ryan Carniaux – trubka, Alina Engibaryan – zpěv. Hlavní hvězdou tohoto ansámblu je bezesporu vynikající, v našich poměrech lehce exotická, indonéská zpěvačka z ostrova Bali, Dian Pratiwi. East- West European Jazz Orchestra řídí a diriguje známý německý saxofonista Uwe Plath.

Společný jamsession udělá tečku za letošním XXIX. Mezinárodním jazzovým festivalem „Jazzfest Karlovy Vary – Sokolov 2012“ 20.10. od 23 hodin v příjemném prostředí kavárny Popart Cafe v Karlových Varech.

Za občanské sdružení Jazzový kruh Milan Krajíc